Material

Guld är ett grundämne och den kemiska beteckningen AU. Halten/procenten av guld mäts i karat och 100% dvs finguld märks med 24K. Genom att legera (blanda) finguldet med andra metaller som koppar, silver, palladium etc får man fram färger och nyanser som gulguld rödguld vitguld och rosèguld. Guld är en mycket mjuk metall så legera gör man inte bara för att få fram färger utan också för att få guldet mera hårt och tåligt. I Sverige är legeringen 18k dvs 75% finguld.

VAD BETYDER STÄMPLARNA

375 = 9k = 25% guldhalt
585 = 14k = 50% guldhalt
750 = 18k = 75% guldhalt
925 = Silver
950 = Platina
Vitguld (18K) får man genom att blanda finguld med bla ca 14 – 17% palladium. Vitguldets naturliga färg är gråvit och för att få riktig vit färg doppar man smyckena i ett rhodiumbad och får då en vit hinna. Denna vita hinna nöts bort efter en tids användande, speciellt på ringar och den naturliga gråvita färgen kommer fram. Förr i tiden använde man Nickel som legering i vitguld då den ger vitguldet bra vit färg, detta förbjudes dock i Sverige 1980 pga den ofta ger uppkomst till allergi. Nickel används dock fortfarande som legering både i Europa USA och Canada.
Platina är den ädlaste av metaller att tillverka smycken i. Det är ett grundämne under platinametaller och den kemiska beteckningen är PT. Platina är ett massivt material som är både hårt och segt, den väger ca30% mer i jämförelse med guld 18k. Platinan är naturligt vit i färgen och behöver inte som vitguld rhodieras för att få vit färg.

Kontakt / Boka tid


Vänligen kontakta oss om ni har frågor eller vill boka tid för konsultation i vår ateljé